Wspieraj inicjatywy niezależne! Przekaż darowiznę: 13114020040000370246359028 Gęsta zupa pomidorowa
neurokultura

ISSN 2081-4380

Jesteś tu: Start > NEUROKUCHNIA > Gęsta zupa pomidorowa

Gęsta zupa pomidorowa

Ta zupa to naprawdę coś! Przepis jest tak prosty, że nawet kuchenne beztalencie sobie z nim poradzi.

Aromatyczna, bardzo gęsta i pożywna zupa pomidorowa,którą można ją przyrządzić na wiele sposobów. Bazowy przepis ma wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską, ale dzięki dodatkom możemy tę pomidorówkę zmienić w danie niemalże egzotyczne.




Porcja dla 2 -3 osób.
Potrzebujemy:
4-5 dojrzałych pomidorów (najlepiej bez skórki, mogą być z puszki, ale lepsze świeże)
2 małe cebule
1/2 małej cukinii
kawałeczek selera
1l wywaru z warzyw (ewentualnie kostka warzywna)
ząbek czosnku
bazylia
oliwa
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy (mały ogień). Cukinię i seler kroimy w małą kostkę, dorzucamy do cebuli. W tym czasie kroimy drobno pomidory i dodajemy do podsmażonych warzywi. Jeśli lubimy jeść na ostro - można dodać posiekaną papryczkę chili. Dodajemy trochę bulionu/wody i dusimy, dusimy, dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy warzywa są już zupełnie miękkie (po ok. 10 minutach) możemy je zmiksować, ale nie jest to konieczne. Dolewamy resztę bulionu/wody i przyprawiamy - proponuję troszkę bazylii, czerwonej papryki, pieprzu.

Jeśli chcemy podać zupę z ryżem - możemy dorzucić go do zupy po dolaniu bulionu i ugotować razem z resztą. Wtedy zupa będzie zdecydowanie gęstsza.

Zupę można podać również z makaronem, albo bardziej po hiszpańsku - z grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą.


 
 

Dodaj do:

Wykop    Facebook   
 

^ do góry



Copyright © neurokultura 2010