Medium non-profit, pro bono publico - zorientowane na wspieranie publicznego dobra, nie kierujące sie własnym zyskiem. Redakcja, autorzy, osoby współpracujące nie otrzymuja gratyfikacji finansowej, a wszelka praca nad serwisem ma wymiar społeczny. Z racji, iż jesteśmy medium zaangażowanym, pragnącym pozostać niezależnym, nie mamy mozliwosci pozyskiwania środków poprzez zamieszczanie reklam czy pozyskanie sponsorów. Potrzebujemy więc Waszego wsparcia, by tworzyć serwis, utrzymać domenę, abyśmy mogli nieprzerwanie działać, pisać, służyć pomocą, dostępem do kultury, sztuki, polityki, aktywizmu na rzecz szeroko pojętej idei humanizmu. Symboliczna złotówka ma dla nas znaczenie nieprzeliczalne na nominał. Można ją przekazać na nr konta: 13114020040000370246359028 lub poprzez kliknięcie w buton. 
Gęsta zupa pomidorowa
neurokultura

ISSN 2081-4380

Jesteś tu: Start > NEUROKUCHNIA > Gęsta zupa pomidorowa

Gęsta zupa pomidorowa

Ta zupa to naprawdę coś! Przepis jest tak prosty, że nawet kuchenne beztalencie sobie z nim poradzi.

Aromatyczna, bardzo gęsta i pożywna zupa pomidorowa,którą można ją przyrządzić na wiele sposobów. Bazowy przepis ma wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską, ale dzięki dodatkom możemy tę pomidorówkę zmienić w danie niemalże egzotyczne.




Porcja dla 2 -3 osób.
Potrzebujemy:
4-5 dojrzałych pomidorów (najlepiej bez skórki, mogą być z puszki, ale lepsze świeże)
2 małe cebule
1/2 małej cukinii
kawałeczek selera
1l wywaru z warzyw (ewentualnie kostka warzywna)
ząbek czosnku
bazylia
oliwa
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy (mały ogień). Cukinię i seler kroimy w małą kostkę, dorzucamy do cebuli. W tym czasie kroimy drobno pomidory i dodajemy do podsmażonych warzywi. Jeśli lubimy jeść na ostro - można dodać posiekaną papryczkę chili. Dodajemy trochę bulionu/wody i dusimy, dusimy, dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy warzywa są już zupełnie miękkie (po ok. 10 minutach) możemy je zmiksować, ale nie jest to konieczne. Dolewamy resztę bulionu/wody i przyprawiamy - proponuję troszkę bazylii, czerwonej papryki, pieprzu.

Jeśli chcemy podać zupę z ryżem - możemy dorzucić go do zupy po dolaniu bulionu i ugotować razem z resztą. Wtedy zupa będzie zdecydowanie gęstsza.

Zupę można podać również z makaronem, albo bardziej po hiszpańsku - z grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą.


 
 

Dodaj do:

Wykop    Facebook   
 

^ do góry



Copyright © neurokultura 2010